Op expeditie naar de Waddenzee!

Ga je mee?

Zodra je op onze boot stapt, ruik, proef, voel en ervaar je de Wadden. Een uniek en prachtig stukje Werelderfgoed in Nederland. Vaar mee naar de zandbanken, spot de zeehonden, geniet op het dek van de zeelucht, bewonder de geheimen van de Waddenzee en ga met onze gids mee het wad op!

Tussen de Waddeneilanden zijn enorme zandbanken ontstaan door de waterstromingen. Ze staan bijna nooit helemaal onder water. Ook tussen Ameland en Terschelling is dit het geval en… er liggen altijd zeehonden. Je kunt ze vanaf de boot goed bekijken. Met een verrekijker bij de hand lijkt het zelfs alsof je ertussen staat!
Nadat de robben uitgebreid zijn bekeken, laat de bemanning het net zakken. We vangen onder andere krabbetjes, zeesterren, garnalen, diverse vissen en knorhaantjes. Op ons achterdek kun je ze van dichtbij zien, terwijl onze bemanning je alles vertelt over het rijke leven in de Waddenzee. Aan het einde van de expeditie gaat de vangst met hulp van de aanwezige kinderen weer de zee in.

Na een fijne boottocht van zo’n 2,5 uur kijk je met andere ogen naar dit fantastische en steeds wisselende natuurgebied. Het is altijd weer een groot avontuur en een unieke en leerzame ervaring. De Waddenzee verbergt veel meer dan je denkt. Dus beleef het heerlijke waddengevoel aan boord van de WL35 Brakzand en ga mee op Expeditie Waddenzee! Kijk hier voor onze expedities en de vaartijden.

Zeehonden spotten

Rondom Ameland zijn verschillende zandbanken waar zeehonden liggen. Door het getij zijn ze vaak maar tijdelijk boven water. Het getijdeverschil bij dit Waddeneiland is ongeveer 2,5 meter tussen eb en vloed. Bij alle Waddeneilanden zijn, door de waterstromingen, een aantal hoge zandbanken ontstaan. Deze banken zijn ideaal voor de zeehonden omdat ze bijna altijd boven water blijven staan en steil aflopen. Ook tussen Ameland en Terschelling liggen altijd zeehonden op de hoge zandbanken.

De robben voelen zich daar veilig en kunnen meteen het water in glijden om te jagen. Want ze eten gemiddeld 5 tot 7 kilogram vis per dag. Je ziet hier voornamelijk de gewone zeehond en de grijze zeehond ook wel Kegel rob genoemd. Je kunt de zeehonden op deze zandbanken dus prima bekijken (tip: neem je verrekijker mee) en fotograferen.

Het schip

WL35 Brakzand

Bouwjaar: 1928
Gebouwd bij: Jonker & Stans in Hendrik Ido Ambacht
Afmetingen: 27,65 meter lang en 6 meter breed
Motoren: 2x brons 50 pk diepgang 90 cm.
Maximale capaciteit: 125 passagiers

Van 1928 tot eind jaren ‘60 werd ons schip gebruikt als veerboot tussen Zoutkamp/Oostmahorn en Schiermonnikoog. De ‘Brakzand’ werd in 1968 uit de vaart genomen. Daarna is de boot ingezet als peilboot en directieboot voor Rijkswaterstaat.

Eind jaren ‘70 kwam het schip in particuliere handen als sportvisboot en passagiersboot voor dagtochten. Van 1978 tot 1986 deed hij zo dienst in Zurich (Friesland). Daarna werd de boot verkocht en verhuisde deze naar Texel, haven Oudeschild. De nieuwe naam was ‘Zeester’. Er werd een visinstallatie opgezet, waarmee met toeristen garnalen konden worden gevist. Op Texel is de Zeester nog een keer overgenomen. In 2016 werd het schip verkocht aan de familie Kiewied te Ameland. De boot is uniek op Waddeneiland Ameland. De naam is nu ‘WL35 Brakzand’. Tegenwoordig liggen er twee 150 pk Caterpillar motoren in en is de diepgang 100 cm.

Wij varen nu al een aantal jaren dagelijks uit met toeristen, naar de zeehondenbank en onderweg gaan we sleepnetvissen. Daarnaast kun je met onze gids een stukje het wad op. Kijk hier voor onze expedities en vaartijden.

De WL35 Brakzand is van alle gemakken voorzien. Er zijn twee toiletten aanwezig. Je kunt lekker op het dek zitten, maar ook binnen is voldoende plaats, als het buiten wat kouder of nat is. Bij de bar kun je koffie, thee, gebak of een koud (alcoholisch) drankje bestellen. Honden zijn bij ons welkom aan boord, we zorgen graag voor een bakje water. Op dit moment is ons schip nog niet volledig rolstoeltoegankelijk. Wel kunnen we mensen die minder goed ter been zijn ontvangen. Vraag ons naar de mogelijkheden.

Expeditie Waddenzee

Richard & Hedwig Kiewied

E-mail: rondvaartbedrijfkiewied@gmail.com

Telefoon: +31 683527193

Sorry, het versturen is niet gelukt.
Bedankt voor uw bericht.
Robbentocht + Sleepnetvissen
 
Sleepnetvissen, zeehonden & schelpenbank met gids
 
Overzicht beide expedities