Zeehonden spotten & sleepnet vissen

Rondom Ameland zijn verschillende zandbanken waar zeehonden liggen. Door het getij zijn ze vaak maar tijdelijk boven water. Het getijdenverschil bij dit Waddeneiland is ongeveer 2,5 meter tussen eb en vloed. Bij alle Waddeneilanden zijn, door de waterstromingen, een aantal hoge zandbanken ontstaan. Deze banken zijn ideaal voor de zeehonden omdat ze bijna altijd boven water blijven staan en steil aflopen. Ook tussen Ameland en Terschelling liggen altijd zeehonden op de hoge zandbanken.

De robben voelen zich daar veilig en kunnen meteen het water in glijden om te jagen. Want ze eten gemiddeld 5 tot 7 kilogram vis per dag. Je ziet hier voornamelijk de gewone zeehond en de grijze zeehond ook wel Kegelrob genoemd. Je kunt de zeehonden op deze zandbanken dus prima bekijken (tip: neem je verrekijker mee) en fotograferen.

Nadat we uitgebreid de zeehonden hebben gezien, gooit de bemanning het net uit. Het sleepnet vissen is voor veel gasten het hoogtepunt van de expeditie. De netten worden geleegd in speciale bakken op het achterdek, zodat je van dichtbij kunt bekijken welke diertjes er allemaal in de Waddenzee leven. Ieder seizoen verandert de visstand en de soorten vis. Het is dus iedere keer weer een verrassing wat ertussen zwemt!

Je kunt de zeedieren uitgebreid van dichtbij bewonderen en een speciale gids vertelt alles over de levende wezens uit de Waddenzee. Uiteraard gaan alle diertjes, met hulp van de kinderen, weer terug de zee in. Expeditie Waddenzee is een avontuur dat je niet wilt missen!

Tip: neem je verrekijker mee!
Mogelijkheid om de zeehonden te fotograferen
Een speciale gids vertelt alles over de beestjes
Je kunt de zeedieren van dichtbij bewonderen