Het schip

WL 35 Brakzand

Bouwjaar: 1928
Gebouwd bij: Jonker & Stans in Hendrik Ido Ambacht
Afmetingen: 27,65 meter lang en 6 meter breed
Motoren: 2x brons 50 pk diepgang 90 cm.
Maximale capaciteit: 125 passagiers

Van 1928 tot eind jaren ‘60 werd ons schip gebruikt als veerboot tussen Zoutkamp/Oostmahorn en Schiermonnikoog. De ‘Brakzand’ werd in 1968 uit de vaart genomen. Daarna is de boot ingezet als peilboot en directieboot voor Rijkswaterstaat.

Eind jaren ‘70 kwam het schip in particuliere handen als sportvisboot en passagiersboot voor dagtochten. Van 1978 tot 1986 deed hij zo dienst in Zurich (Friesland). Daarna werd de boot verkocht en verhuisde deze naar Texel, haven Oudeschild. De nieuwe naam was ‘Zeester’. Er werd een visinstallatie opgezet, waarmee met toeristen garnalen konden worden gevist. Op Texel is de Zeester nog een keer overgenomen. In 2016 werd het schip verkocht aan de familie Kiewied te Ameland. De boot is uniek op Waddeneiland Ameland. De naam is nu ‘WL35 Brakzand’. Tegenwoordig liggen er twee 150 pk Caterpillar motoren in en is de diepgang 100 cm.
 
Wij varen nu al een aantal jaren dagelijks uit met toeristen, naar de zeehondenbank en onderweg gaan we sleepnetvissen. Daarnaast kun je met onze gids een stukje het wad op. Kijk hier voor onze expedities en de vaartijden.

Gemakken

De WL35 Brakzand is van alle gemakken voorzien. Er zijn twee toiletten aanwezig. Je kunt lekker op het dek zitten, maar ook binnen is voldoende plaats, als het buiten wat kouder of nat is. Bij de bar kun je koffie, thee, gebak of een koud (alcoholisch) drankje bestellen. Honden zijn bij ons welkom aan boord, we zorgen graag voor een bakje water. Op dit moment is ons schip nog niet volledig rolstoeltoegankelijk. Wel kunnen we mensen die minder goed ter been zijn ontvangen. Vraag ons naar de mogelijkheden.